Uhip - The No.1 Equestrian Outdoor Brand

  Supersnabba leveranser!

  30 dagars öppet köp

  Fria returer

  Uhip - The No.1 Equestrian Outdoor Brand

  Supersnabba leveranser!

  30 dagars öppet köp

  Fria returer

Stories

Kundservice

Tillagd i varukorgen

Gå till kassan

Ta hand om dina plagg

Start

Stories

Ta hand om dina plagg

2024-06-05

Tvätta inte dina funktionskläder för ofta, eftersom det gör att de slits ut snabbare. Försök att i första hand torka av och vädra dina plagg. Här kommer några enkla tips för att ta dina kläder ska hålla längre.

Följ plaggets tvättråd

Först och främst, läs på etiketten som sitter i plagget för att se hur just ditt plagg ska tvättas. Om du är osäker, kontakta gärna oss, vi hjälper dig gärna. På denna har vi samlat lite mer ingående instruktioner om hur du ska tvätta dina plagg från Uhip.

Förbered ditt plagg inför tvätt

Förbered plagget innan du lägger in det i tvättmaskinen. Dra upp alla dragkedjor, knäpp alla knappar och vänd plagget ut och in. Använd gärna ett miljövänligt tvättmedel.

Säg nej till vanligt sköljmedel

Skalplagg och andra vattenavvisande kläder ska inte tvättas med sköljmedel. Det täpper igen porerna och försämrar plaggets prestanda som exempelvis andning och vattentäthet. Men det bästa är att undvika vanligt sköljmedel helt då det inte är bra för vår miljö.


Men det finns ett bra alternativ till det sköljmedel du köper i affären. Blanda 1 dl 24% ättika med 4 dl vatten och, om man vill, 10 droppar eterisk olja.  Häll upp på flaska, skaka och tillsätt 2 msk i sköljmedelsfacket inför tvätt.  Ättikan gör tvätten mjukare, mindre statisk och tar bort dålig lukt. Den hjälper dessutom till att bevara färgerna i plaggen och rengör maskinen på samma gång. Du behöver inte vara orolig, kläderna kommer inte att lukta ättika när de är torra.

Plagg med syntetisk dunfyllning

Syntetdunet är jämnt fördelat i hela plagget. Tvätta det därför bara om du absolut måste. Tvätta i 30°C och se till att du centrifugerar plagget ordentligt.  Ta ut det ur tvättmaskinen direkt när programmet är klart. Häng upp för att torka och skaka/fluffa plagget då och då under torktiden så att fyllningen återigen fördelas jämnt. Vid behov kan du torktumla plagget på kall/låg värme, gärna med tennisbollar.

Ullplagg

Eftersom kläder i ull är naturligt antibakteriella och luktavstötande behöver de inte tvättas lika ofta som andra plagg. Ofta räcker det med att vädra dom utomhus ett tag. Ull bör tvättas i 30°C, helst med ett ull- eller fintvättsprogram. Vi rekommenderar att du använder OrganoTex® BioCare Wool and Down Wash för att ullen ska bibehålla sin mjukhet. Torktumla inte eftersom ull lätt krymper

Bambukläder

Eftersom kläder i bambu är naturligt antibakteriella och luktavstötande, behöver de inte tvättas lika ofta som andra plagg. Ofta räcker det med att vädra dem utomhus ett tag. När du ska tvätta ett plagg i bambu gör du det i 40°C. Torktumla inte eftersom plagg i bambu lätt krymper.

Toppar, funktionsbyxor och tights

Våra funktionstoppar, tights och funktionsbyxor tvättar du i 30°C. De ska inte torktumlas utan hängs upp på tork efter avslutad tvätt. Observera att Stella Wool Pants och Woolblend Breechers innehåller ull och därför ska tvättas enligt ullplaggens instruktioner.

Regnplagg

För att förlänga vattenavvisningsförmågan på dina regnplagg och för att de ska hålla längre bör du inte tvätta dom oftare än nödvändigt. Försök att i första hand torka av plagget. Måste du tvätta plagget så gör du det i 30°C och hänger plagget på tork efteråt.  Glöm inte att återimpregnera regnplagget med jämna mellanrum.

Impregnera dina funktionsplagg

Funktionsplagg behöver underhållas för att behålla sina egenskaper. Med impregneringssprayen OrganoTex® Spray-On Textile Waterproofing bevarar du plaggets vatten- och smutsavvisning samtidigt som det behåller sin andningsförmåga.


Med jämna mellanrum behöver du göra en återimpregnering av ditt plagg. Vi rekommenderar OrganoTex® Wash-In Textile Waterproofing. Produkten återskapar den vattenavstötande förmågan i textilen samtidigt som textilens färg, struktur samt ånggenomsläpp bibehålls, vilket är viktigt för alla typer av funktionsplagg.